ZO ČSOP Nyctalus

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Nyctalus vznikla v červnu 2006. Členové ZO ČSOP Nyctalus jsou proškolení amatéři i vysokoškolsky vzdělaní odborníci a specialisté na chiropterologii. Chiroptera je latinský název pro skupinu savců, schopných aktivního letu (řád), česky nazývanou letouni. Chiropterolog je odborník zabývající se netopýry.

Zabýváme se hlavně praktickou ochranou netopýrů, zejména péčí o nalezené netopýry na území Prahy a chovem hendikepovaných netopýrů za účelem širšího vzdělávání veřejnosti, nejčastěji při netopýřích nocích a dalších veřejně přístupných akcích (např. Evropský den parků, Den zvířat). Spolupracujeme s Českou společností pro ochranu netopýrů, s Přírodovědeckou fakultou UK v Praze nebo Veterinární fakultou v Brně. Našimi nejvýznamnějšími partnery jsou Český svaz ochránců přírody, Hlavní město Praha, MČ Praha 10 a další městské části nebo Nadace na ochranu zvířat. Od roku 2009 spolupracujeme se záchrannou stanicí AVES v Brandýsku u Kladna a pomáháme Národní síti záchranných stanic.

Od roku 2010 jsme akreditovaným osvětovým ekocentrem ČSOP „NYCTALUS“. Pro školy a školky nabízíme výukové programy a přednášky s živými zvířaty (aktuální informace a podrobnosti na www.nyctalus.cz/Ekocentrum Nyctalus):

  • Povídání o netopýrech
  • Zimní spáči aneb zvířata v zimě
  • Ježek bez jablíčka
  • Zvířátka ze starého dubu
  • …a vlk je za dveřmi

Provozujeme poradenské služby na SOS netopýří lince 731 523 599.

Prostředky na naši činnost získáváme převážně z dotací a grantů, o něž každoročně usilujeme, poskytováním služeb jako je monitoring výskytu netopýrů nebo chiropterologický dohled při kácení stromů, přednášky a osvětové akce o netopýrech, z darů od drobných dárců a sponzorů. Finanční prostředky získáváme rovněž prostřednictvím veřejné sbírky „SOS netopýr – na záchranu a péči o nalezené, zraněné a hendikepované netopýry“.

ZO ČSOP Nyctalus je zapsaná jako pobočný spolek pod sp. zn. L 49547 ve spolkovém rejstříku vedeném Městským soudem v Praze

Sídlo: Jasmínová 2665/29, Záběhlice, 106 00 Praha 10
IČ: 75081717
DIČ: CZ75081717 Nejsme plátci DPH.
Bankovní spojení: hlavní účet č. 2453111001/5500, Raiffeisenbank a.s. účet kampaně SOS Netopýr č. 2300387832/2010 u Fio banka, a.s.
statutární zástupce: Ing. Dagmar Zieglerová, předseda

Autoři:
nahrávky netopýrů: Helena Jahelková, ČESON
editace zvuku: studio Faust Records, Helena Jahelková, Jiří Litoš
texty: Helena Jahelková, Dagmar Zieglerová, Anna Bláhová, Markéta Sasínková
fotografie: Dagmar Zieglerová, Anna Bláhová, Helena Jahelková, Vlastimil Filler, Patrik Sláma, Zdena Hybnerová, Markéta Sasínková
nahrávky k poslechu: Zdena Hybnerová, Jiří Litoš
programátorské práce, mastering: Jiří Švácha
grafické zpracování: Jiří Švácha, Dagmar Zieglerová

Vydalo: ZO ČSOP Nyctalus 2017